Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Μεγάλη επιτυχία σημείωσε
η συνεστίαση των Βατυλιωτών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε
η συνεστίαση των Βατυλιωτών


Μεγάλη επιτυχία είχε η συνεστίαση των Βατυλιωτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Τρίκκης Πάλας παρά το Πεντάκωμο στις 12 το μεσημέρι.
Παρευρέθηκαν γύρω στους 500 Βατυλιώτες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Ονούφριος Κουλλά και Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Νίκος Κέττηρος του ΑΚΕΛ, Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ, ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας, εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη, ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Μιχάλης Ππεκρή, ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλής και ο εκ Βατυλής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας Παντελής Χ” Γέρου.
Η εκδήλωση άρχισε με αγιασμό και δέηση για επιστροφή, από τον εκ Βατυλής Πρωτοπρεσβύτερο Παπα-Ανδρέα Σπυρίδη.
Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής κ. Γεώργιος Σταύρου (η ομιλία του παρατίθεται στη συνέχεια).
Ο κ. Χρήστος Πουλλαϊδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βατυλής, μίλησε για την πορεία αναστήλωσης του ναού. Είπε ότι έγιναν τα υποστυλώματα και ουσιαστικά «μπήκε το νερό στο αυλάκι» για έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της εκκλησίας. Η αρμόδια επιτροπή της UNDP θα ζητήσει προσφορές για την ετοιμασία των σχεδίων αναστήλωσης και ακολούθως θα ζητηθούν προσφορές για την εκτέλεση των εργασιών.
Όπως είπε εκ πρώτης όψεως το έργο εκτιμάται κατ’ αρχήν ότι θα στοιχίσει γύρω στα €240.000 αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι θα αποκατασταθεί και το περιτείχισμα τόσο της εκκλησίας όσο και του κοιμητηρίου του χωριού.
• Στην εκδήλωση διαβιβάστηκαν οι χαιρετισμοί των Βατυλιωτών της Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας που ευχήθηκαν κάθε επιτυχία.
Στη συνέχεια έγιναν οι απονομές των κεραμικών έργων τέχνης, δημιουργίες του Ανδρέα Κάττου και ευγενής προσφορά του Ανδρέα Κωμοδρόμου εκ Βατυλής που ζει στη Νέα Υερσέϋ των ΗΠΑ.
Οι εκ Βατυλής 24 αθλητές και ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε ομάδες Α’ Κατηγορίας και βραβεύτηκαν είναι οι πιο κάτω:
1. Μιχάλης Ζαχαρίου – ποδοσφαιριστής Άρη Λεμεσού.
2. Αντώνης Ζαχαρίου Πάκκος – ποδοσφαιριστής Άρη Λεμεσού.
3. Ανδρέας Κουννής – ποδοσφαιριστής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου.
4. Παυλής Ζαχαρίου – ποδοσφαιριστής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου.
5. Χρύσανθος Νικολάου – ποδοσφαιριστής Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου.
6. Τάσος Κωμοδρόμος – ποδοσφαιριστής Εθνικού Άχνας και Πεζοπορικού Λάρνακας.
7. Κωστάκης Παϊσης – ποδοσφαιριστής Αλκής Λάρνακας.
8. Ευάγγελος Γ. Τσιακλής – ποδοσφαιριστής Ανόρθωσης Αμμοχώστου και ΑΣΙΛ Λύσης.
9. Κυριάκος Ερωτοκρίτου – ποδοσφαιριστής Ομόνοιας Λευκωσίας.
10. Αντωνάκης Γ. Σκαλιώτης – ποδοσφαιριστής Αλκής Λάρνακας.
11. Λάκης Γαβριήλ Χριστοδούλου – ποδοσφαιριστής Πεζοπορικού Λάρνακας.
12. Ανδρέας Κουτρουπής- ποδοσφαιριστής Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
13. Μιχαήλ Πουλλαϊδης – Μαραθωνοδρόμος και ποδοσφαιριστής ΑΠΟΠ Πάφου.
14. Αλέξης Αρτεμίου Θεοχάρους – ποδοσφαιριστής Αλκής Λάρνακας.
15. Κωστάκης Βασιλείου – ποδοσφαιριστής ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακού Λευκωσίας.
16. Ανδρέας Κάντηλος – ποδοσφαιριστής Ομόνοιας Λευκωσίας και Εθνικής Κύπρου.
17. Άντρος Κουλουμπρής – ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Λευκωσίας.
18. Άκης Ιωακείμ – ποδοσφαιριστής Ομόνοιας Λευκωσίας.
19. Αρτέμης Θεοχάρους Ψύλλου – ποδοσφαιριστής Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
20. Ζωή Λεοντίου Καραμιχάλη – Πρωταθλήτρια άλμα εις ύψος.
21. Κλείτος Ερωτοκρίτου – ποδοσφαιριστής Ομόνοιας Λευκωσίας και Εθνικής Κύπρου.
22. Κώστας Λ. Ζαχαρίου – ποδοσφαιριστής Άρη Λεμεσού.
23. Μιχάλης Μάρκου – ποδοσφαιριστής ΑΕΚ Λάρνακας και Ανόρθωσης Αμμοχώστου.
24. Γιαννάκης Πιερή Χ” Ττοφή – Δυο χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Μετά τις απονομές εκ μέρους των ποδοσφαιριστών και αθλητών μίλησε ο κ. Κλείτος Ερωτοκρίτου. Κατασυγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο που το απονεμήθηκε σε δυο γνήσιους και αείμνηστους Βατυλιώτες, τον πατέρα του Χαράλαμπο Ερωτοκρίτου και το πενθερό του Γεώργιο Πούρο.
Είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τους ποδοσφαιριστές και αθλητές να τους βραβεύει η γενέτειρα τους. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πορεία τους που ξεκίνησε από τις αλάνες της Βατυλής και εξελίχθηκε στις μεγάλες ομάδες της Κύπρου.
• Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με άψογο τρόπο ο κ. Σταύρος Χ” Σάββας Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Βατυλής.

Η ομιλία του Κοινοτάρχη Βατυλής

Σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό ρητό η φετινή μας συνεστίαση θα πρέπει να έχει τον τίτλο “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.
Συνδυάσαμε την τέχνη και τον πολιτισμό με τον αθλητισμό. Τον ποδοσφαιριστή με τον ζωγράφο, τον αθλητή με τον κεραμίστα, τον γελοιογράφο.
Συγχαίρω όλους όσους θα βραβευθούν γιατί με τις επιδόσεις αλλά και το ήθος τους έκαναν περήφανους τόσο το χωριό μας, όσο και τον τόπο. Συγχαίρω επίσης τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού γιατί με τα έργα τους κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη.
Στο επίκεντρο μας πάντα η Βατυλή και στόχος και σκοπός μας αμετάθετος να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του κατεχόμενου χωριού μας και άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής.
Ως Κοινοτικό Συμβούλιο οι ορίζοντες μας στην προσφυγιά είναι περιορισμένοι όσον αφορά την εκτέλεση έργων.
Ωστόσο πρέπει να υπομνήσω την δημιουργία του δικού μας σπιτιού. Το Σπίτι της Βατυλής, η κοινή στέγη όλων των Βατυλιωτών έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή όλων, του Κοινοτικού Συμβουλίου, των Σωματείων ΑΣΟΒ και Ομόνοια, του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας, του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και όλων των οργανωμένων συνόλων.
Επίσης θα πρέπει να κάνω ειδική αναφορά στο Ταμείο Κοινωνικής Ευημερίας με πρόεδρο την κα Κούλλα Παρασκευά, την οποία συγχαίρω για την ανιδιοτελή προσφορά της.
Το Ταμείο αυτό αγκαλιάστηκε από όλους τους Βατυλιώτες και όταν αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους, καλούν το κοινό να κάνει εισφορές υπέρ του Ταμείου.
Του Ταμείου που βοήθησε και στήριξε 70 οικογένειες Βατυλιωτών τα τελευταία χρόνια με ποσό 90.000 ευρώ και θα συνεχίσει και στο μέλλον να βοηθά τον κάθε πάσχοντα, τον καθένα που έχει ανάγκη οικονομικής βοήθειας και στήριξης.
Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να κάνω ειδική αναφορά στους αφανείς εθελοντές και ιδιαίτερα σε μια ομάδα εθελοντών που αυτοαποκαλούνται «Οι όρθιοι», των οποίων η συνεισφορά είναι μεγάλη και ανεκτίμητη. Ελπίζω στην επόμενη συνεστίαση να μάς επιτρέψουν να τους τιμήσουμε γιατί γνωρίζω τη σεμνότητα και ταπεινότητα τους.
Όσον αφορά την πορεία αναστήλωσης της εκκλησίας μας θα σας μιλήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναστήλωσης κ. Χρίστος Πουλλαϊδης, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τεράστια συμβολή του στα κοινά της Βατυλής.
Ευχαριστώ επίσης όλους όσους προσέφεραν δώρα για το λαχείο μας και όσους εργάστηκαν για να ετοιμαστεί η σημερινή εκδήλωση μας.
Ευχαριστώ το ΡΙΚ που ήταν ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης μας, αλλά επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ζαχαρία Ζαχαρίου τον πρωτεργάτη της σελίδας «Ο κόσμος της Βατυλής μας» που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.

Χαιρετισμός του Τάκη Χριστοφή από την Αυστραλία

Αγαπητές συγχωριανές και συγχωριανοί
Κυρίες και κύριοι
Σας χαιρετούμε από τη μακρινή Αυστραλία και σας στέλνουμε ολόψυχα την αγάπη μας .
Λυπάμαι πολύ που δεν μπορέσαμε σήμερα να βρεθούμε μαζί σας. Να ξέρετε όμως ότι νοερά είμαστε πάντα κοντά σας.
Με αυτή τη ευκαιρία θα θέλαμε να συγχαρούμε το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλους τους φορείς αλλά και ιδιώτες που συνδράμουν για τη επιτυχή οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων . Εκδηλώσεις που στόχο έχουν τη ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ συγχωριανών αλλά και τη μεταλαμπάδευση στους νέους μας, των αξιών της Μεσαορίας μας.
Η Άσσια, η Βατυλή η Λύση και Κοντέα ήταν κεφαλοχώρια που δημιουργούσαν πολιτισμό . Από τον καιρό που σκλαβώθηκαν, χάθηκε μια για πάντα η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας , εκείνη που γαλούχησε γενιές και γενιές .
Μια αναδρομή στα επιτεύγματα και στη προσφορά αυτών των χωριών θα πείσει ότι όμοια δεν συναντάται πουθενά αλλού στη Κύπρο.
Σαν χωριανούς αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά. Ο κοινός τόπος καταγωγής,οι συγγένειες,οι φιλίες, οι κουμπαριές και τόσα άλλα.
Ουσιαστικά όμως αυτό που κάνει αυτή τη σχέση αγάπης τόσο δυνατή είναι χωρίς αμφιβολία οι κοινές μας εμπειρίες και θύμισες απο τη τραγωδία του 1974 .
Μέσα σε τσαντίρια και χαμόσπιτα, μέσα σε στάβλους και κάτω απο δέντρα μετρούσαμε τις πληγές μας. Βλέποντας να χάνεται η γη κάτω απο τα πόδια μας, να χάνεται η μισή Κύπρος και μαζί της πολλοί νέοι του χωριού μας που θυσιάσθησαν για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Αυτούς τους αδικοχαμένους νεκρούς μας που η δίνη του πολέμου πήρε απο κοντά μας θα τιμούμε για πάντα και θα παραμένουν ζωντανοί στη σκέψη μας.
Σήμερα και μετά απο 45 χρόνια από τότε, ο αγώνας για έντιμη λύση συνεχίζεται . Οι πολύ κρίσιμες στιγμές που περνάει τώρα ο τόπος, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Επιβάλλεται με κάθε τρόπο, αναζωπύρωση του αγώνα για διεκδίκηση δίκαιης λύσης . Σ’αυτό τον αγώνα οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή με συνεχείς εκδηλώσεις και σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουμε τη βούληση μας για επιστροφή στην πατρώα γη.
Αγαπητοί συγχωριανοί, ας ευχηθούμε του χρόνου η επόμενη μας σύναξη να γίνει σε μια ελεύθερη Βατυλή.
Κλείνοντας, εύχομαι καλή συνέχεια στον τίμιο αγώνα μας και να έχετε καλή υγεία, οικογενειακή γαλήνη και ευόδωση των ονείρων σας, που είναι και δικά μας .

Από το Σίνδεϊ με αγάπη
Τάκης Χριστοφή

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ