Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » 500 Βατυλιώτες στην εκκλησία τους
που λειτούργησε μετά από 40 χρόνια

500 Βατυλιώτες στην εκκλησία τους
που λειτούργησε μετά από 40 χρόνια


 

Μετά από 40 χρόνια λειτούργησε η κατεχόμενη εκκλησία Αγίου Γεωργίου Βατυλής στην παρουσία 500 περίπου πιστών, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου.

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και συγκίνησης ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Σάββα Χατζηϊωνά ζωντάνεψαν μνήμες από την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Μεσαορίας.

Η τέλεση της θείας λειτουργίας έγινε ύστερα από ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής και διευθετήθηκε μετά από προσπάθειες του Επισκόπου Νεαπόλεως και του πρεσβευτή της Σουηδίας στη Λευκωσία Gerond Klas, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκκλησία μαζί με άλλους διπλωμάτες της πρεσβείας.

Η θετική απάντηση δόθηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν από τον εκκλησιασμό, όμως το Κοινοτικό Συμβούλιο εργάστηκε συντονισμένα και προέβη σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις για την μετάβαση των Βατυλιωτών στη θεία λειτουργία.

Έξι λεωφορεία, δυο από τη Λεμεσό, δυο από τη Λάρνακα και δυο από τη Λευκωσία μετέφεραν τους πιστούς, ενώ εκατοντάδες άλλοι Βατυλιώτες μετέβησαν στην εκκλησία με τα ιδιωτικά τους οχήματα.

Η θεία λειτουργία διάρκεσε τρεις ώρες, από τις 8 μέχρι τις 11 π.μ.

Σε σύντομη ομιλία του μετά το τέλος του εκκλησιασμού ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος κάλεσε τους πιστούς να συνενώσουν τις προσευχές τους με τους θρησκευτικούς ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, ώστε να εξευρεθεί ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων.

Καταλήγοντας είπε με αισιοδοξία ότι «ανανεώνω την υπόσχεση μας ότι θα συναντηθούμε ξανά σε αυτήν εδώ την εκκλησία στις 23 Απριλίου 2015 ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, για μια νέα θεία λειτουργία στη χάρη του».

Δεκάδες πιστοί μετάλαβαν των αχράντων μυστηρίων και τελέσθηκαν μνημόσυνα των ιερέων της εκκλησίας και των Βατυλιωτών που απεβίωσαν πριν και μετά την τουρκική εισβολή.

Τέλος έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γύρω από την εκκλησία και μοιράστηκαν στους πιστούς αντίδωρα.

Και λίγες λεπτομέρειες από τη λειτουργία στη Βατυλή:

• Η πρώτη αίτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στις 23 Απριλίου 2014 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Βατυλής έγινε στις 5 Μαρτίου 2014, όμως απερρίφθη από τις κατοχικές Αρχές. Η δεύτερη αίτηση έγινε στις 7 Μαϊου 2014 για τέλεση εκκλησιασμού την Κυριακή 2 Νοεμβρίου. Άνκαι διέρρευσαν πληροφορίες 20 μέρες νωρίτερα ότι η αίτηση είχε εγκριθεί, εντούτοις η επίσημη απάντηση δόθηκε μόλις την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, τρεις μέρες πριν τη θεία λειτουργία.

• Παρά τη στενότητα χρόνου το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής συνήλθε αμέσως το βράδυ της Πέμπτης και αποφάσισε όλες τις διευθετήσεις για μεταφορά των Βατυλιωτών για τον εκκλησιασμό.

Μισθώθηκαν έξι λεωφορεία, δυο από τη Λευκωσία, δυο από τη Λεμεσό και δυο από τη Λάρνακα και μετέφεραν τους πιστούς.

• Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβαρυνθεί  όλα τα έξοδα μεταφοράς των πιστών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης πρόσφερε στον κόσμο 20 κιλά αλμυρά μετά τη θεία λειτουργία. Οι δαπάνες ανήλθαν σε  €1.450 και καλύφθηκαν όλες από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

• Για την τέλεση της θείας λειτουργίας μεταφέρθηκαν στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου τρεις εικόνες, του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου που μας δάνεισε η Αρχιεπισκοπή. Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου μετέφεραν τις εικόνες με βαν που παραχώρησε δωρεάν μέλος του Κ.Σ. Τα μέλη του Κ.Σ. με τους ιερωμένους ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στην εκκλησία και προέβησαν σε όλες τις προετοιμασίες για την ομαλή τέλεση του εκκλησιασμού.

• Ύστερα από επαφές του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινοτικής Αρχής Τουρκοκύπριος κ. Μεχμέτ Αταχάν φρόντισε ώστε να καθαριστεί η εκκλησία καθώς και το προαύλιο και τοποθετήθηκαν καρέκλες στον κυρίως ναό για τους πιστούς.

• Εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν 10 πρόσφορα για τον διαμοιρασμό αντίδωρων στους πιστούς. Πρόσφορα μετέφεραν και πολλοί πιστοί για μνημόσυνα και γιορτές. Οι πιστοί ήταν εκείνοι που φρόντισαν και για κάτι άλλο σημαντικό. Μετέφεραν τρία δοχεία με άμμο που χρησίμευσαν σαν μανουάλια για να τοποθετεί ο κόσμος τα αναμμένα κεριά του.

• Παρευρέθηκαν Βατυλιώτες όχι μόνο από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου, αλλά και από το εξωτερικό, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, μέχρι και την Αυστραλία.

• Μετά από οδηγίες του Επισκόπου Νεαπόλεως αρκετοί άντρες παρακολούθησαν τη λειτουργία από το ιερό, γιατί στον κυρίως ναό δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

• Παρευρέθηκε και ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χ’’ Γιάννης.

• Πριν από τη λειτουργία όπως και κατά τη διάρκεια της δεν επιτράπηκε να κτυπήσουν οι καμπάνες.

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ετικέτες: