Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » 600 άτομα στη συνεστίαση των Βατυλιωτών

600 άτομα στη συνεστίαση των Βατυλιωτών


 

 

Γενική άποψη από την συνεστίαση των Βατυλιωτών.

 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής κ. Γιώργος Σταύρου επιδίδει το κεραμικό έργο τέχνης στην Δρ Παναγιώτα Ποϊράζη.

 

• Τιμήθηκαν έξι κορυφαίοι επιστήμονες από τη Βατυλή

 

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ετήσια συνεστίαση των Βατυλιωτών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Τρίκκης Πάλας παρά το Πεντάκωμο.

Παρευρέθηκαν 600 περίπου Βατυλιώτες και σ’ αυτήν τιμήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες από τη Βατυλή με παγκόσμιες διακρίσεις, η Δρ Παναγιώτα Ποϊράζη και οι αδελφοί Χάρης, οι Δρ Βασίλης, Δρ Κωνσταντίνος, Γιώργος και Τζούλια, καθώς και ο πατέρας τους Δρ Χαράλαμπος Γ. Χάρης.

Τη συνεστίαση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου, Νίκος Κέττηρος, Κυριάκος Χ’’ Γιάννης και Ονούφριος Κουλλάς, ο εκ Βατυλής Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής κ. Γιώργος Σταύρου κατέθεσε την έκθεση δράσης και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ετήσια συνεστίαση μας γίνεται και πάλι μακριά από το αγαπημένο χωριό μας, από τους τόπους που γεννηθήκαμε, από τα σπίτια και τις περιουσίες μας, μακριά από τους τόπους όπου είναι θαμμένοι γονιοί και πρόγονοι μας.

»Έχουμε ιερό καθήκον να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του κατεχόμενου χωριού μας. Έχουμε καθήκον να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης μέσα σε ειρήνη και ασφάλεια, σαν κανονικοί Ευρωπαίοι πολίτες».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Βατυλής κ. Χρήστος Πουλλαϊδης αναφέρθηκε στις ενέργειες για αποκατάσταση και αναστήλωση του ναού.

Είπε ότι πραγματοποιήθηκαν αρκετές επισκέψεις στην εκκλησία με την πιο πρόσφατη πριν 10 μέρες όπου μαζί με τον αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθεύς εξετάστηκε η στέγη, το καμπαναριό, το εσωτερικό της εκκλησίας και γενικά η στατικότητα του κτηρίου.

Ήδη, είπε, αποφασίστηκε να γίνουν οι πιο απαραίτητες εργασίες για στήριξη της τοιχοποιίας και με βάση τις εξελίξεις θα προχωρήσει σταδιακά η αναστήλωση του ναού.

Η πρόεδρος του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας κ. Κούλα Παρασκευά είπε ότι το Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει στην παραχώρηση βοήθειας σε 40 περίπου Βατυλιώτες που είχαν ανάγκη, με συνολικό ποσό ύψους €30.000.

Επίσης ανέφερε ότι δόθηκαν 45 πακέτα με τρόφιμα το Πάσχα και θα δοθούν άλλα τόσα και τα Χριστούγεννα. Τέλος ζήτησε από όλους τους Βατυλιώτες να στηρίξουν το ταμείο με κάθε τρόπο.

Ο εκ Βατυλής Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του σε τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες, είπε, κρατούν ζωντανές τις μνήμες για την κατεχόμενη Βατυλή καθώς και τον πόθο της επιστροφής.

Επαίνεσε όσους εργάστηκαν και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και εξήρε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κατοίκων, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι πέντε κορυφαίοι επιστήμονες από τη Βατυλή:

–       Η Δρ Παναγιώτα Ποϊράζη, διδάκτωρ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ηρακλείου Κρήτης. Βραβεύτηκε για την ερευνητική της πρόταση «Εξιχνιάζοντας τον ρόλο των δενδριτών στη μνήμη».

Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου της Δρ Ποϊράζη χρηματοδοτήθηκε με 1.4 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη. Τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης καθώς θα υποδείξουν νέους μηχανισμούς που ευθύνονται για την δημιουργία μνημών.

–       Οι τέσσερις αδελφοί Χάρης, Δρ Βασίλης, Δρ Κωνσταντίνος, Γιώργος και Τζούλια για την πρωτοποριακή ανακάλυψη τους, δηλαδή την κατασκευή φορητής συσκευής οικιακής χρήσης που ανιχνεύει συνολικά 13 ασθένειες και 34 παθήσεις, μεταξύ άλλων τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη φυματίωση, την κολπική μαρμαρυγή και την πνευμονία. Η συσκευή, της Basil Leaf Technologies υπό τον Δρ Βασίλη Χάρης, θα βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

–       Τέλος τιμήθηκε ο πατέρας των τεσσάρων επιστημόνων, Δρ Χαράλαμπος Χάρης για τη συγγραφή του μοναδικού βιβλίου για τη Βατυλή με τίτλο «Η Βατυλή που γνώριζα». (Ο Δρ Χαράλαμπος Χάρης πρόσφερε 50 βιβλία του στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ώστε τα έσοδα από την πώληση τους να διατεθούν για την δημιουργία του κοινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας, των Σωματείων ΑΣΟΒ και Ομόνοιας και όλων των οργανωμένων συνόλων της Βατυλής).

Στους τιμηθέντες επιδόθηκαν κεραμικά έργα τέχνης, δημιουργίες του εκ Βατυλής κεραμίστα κ. Ανδρέα Κάττου.

• Τέλος έγινε κλήρωση λαχείου με πλούσια δώρα.

Στιγμιότυπο μετά την απονομή των κεραμικών έργων τέχνης για τους τέσσερις αδελφούς Χάρης, τον Δρ Βασίλη, Δρ Κωνσταντίνο, Γιώργο και Τζούλια.

 

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες: