Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Επτακόσια άτομα στη συνεστίαση των Βατυλιωτών

Επτακόσια άτομα στη συνεστίαση των Βατυλιωτών


 

Επτακόσια και πλέον άτομα παρευρέθηκαν στην ετήσια συνεστίαση της προσφυγικής κοινότητας της Βατυλής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «Tρίκκης Πάλας», παρά το Πεντάκωμο.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο από τον εκ Βατυλής πρωτοπρεσβύτερο Παπα-Ανδρέα Σπυρίδη.

Ο  Κοινοτάρχης κ. Αντώνης Χ’’ Σάββα θα καταθέσει την έκθεση δράσης του Κοινοτικού Συμβουλίου και ακολούθως απονεμήθηκε αναμνηστικό έργο του εκ Βατυλής κεραμίστα Ανδρέα Κάττου στην δημοσιογράφο Στέλλα Σουρμελή για την ανιδιοτελή προσφορά της σε όλες τις εκδηλώσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου. Το έργο παριστάνει τους Βατυλιώτες στον δρόμο της επιστροφής.

Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Πουλλαϊδης, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βατυλής μίλησε για την πορεία αναστήλωσης του ναού.

Ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου Αναξιοπαθούντων Βατυλιωτών κ. Αρτέμης Αρτεμίου κατέθεσε την έκθεση δράσης του Ταμείου.

Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο κ. Λοϊζος Κολιαντρής Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Βατυλιωτών Αγγλίας.

Τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία του Διαγωνισμού Ανδρέα και Άννας Κωμοδρόμου για την «Καταγραφή και Ανάλυση Ηθών, Εθίμων και Παραδόσεων της κοινότητας Βατυλής».

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με πρόγραμμα από Κρητικούς χορούς, τραγούδια και μαντινάδες από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Ζήδρος», που διευθύνεται από τον εκ Βατυλής κ. Χάρη Λουκά.

Στην συνεστίαση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χ’’ Γιάννης, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Σκεύη Κουκουμά και Σωτήρης Σαμψών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία των Σωματείων ΑΣΟΒ, ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των οργανωμένων συνόλων Βατυλής.

Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού

Η Πολιτιστική Λειτουργός του διαγωνισμού «Καταγραφή και ανάλυση ηθών, εθίμων και παραδόσεων της κοινότητας Βατυλής» κ. Μαρία Γεωργιάδου στην ομιλία της ανέφερε:

 

Aγαπητοί συγχωριανοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζω κι εγώ σήμερα στο παλάτι του Τρίκκη, του Βατυλιώτη, για να βραβεύσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τους νικητές του Διαγωνισμού μας, εμπνευστές και χορηγοί του οποίου είναι το ζεύγος του Ανδρέα και Άννας Κωμοδρόμου.

Ο Διαγωνισμός Ανδρέα και Άννας Κωμοδρόμου γεννήθηκε με ένα και μόνο όραμα: Να ενσταλάξει στη νέα γενιά των Βατυλιωτών, που γεννήθηκαν κι αναγιώθηκαν στην προσφυγιά, την ταυτότητα του Βατυλιώτη και της Βατυλιώτισσας και ν’ αναζωπυρώσει τον νόστο, την προσμονή της επιστροφής.

Αν δεν το ζήσεις το χωριό, αν δεν βιώσεις τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, τις συνήθειες του, πώς θα το νιώσεις δικό σου; Θα το αντιμετωπίζεις σαν ένα αερικό, σαν ένα μακρινό φανταστικό μέρος που ζούσε στο παρελθόν και τώρα είναι τίποτα πια, παρά το σπίτι της γιαγιάς σου, το χωριό καταγωγής του πατέρα σου, μια χαμένη πατρίδα – που για σένα δεν περικλείει καμιά, μα καμιά ιδιαίτερη σημασία. Κι εσύ, είσαι Λεμεσιανός, Λευκωσιάτης, Σκαλιώτης, Παφίτης…

Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Κωμοδρόμος επέμενε στο σημείο αυτό:

Ο διαγωνισμός να είναι ανοιχτός μόνο σε όσους γεννήθηκαν μετά την εισβολή. Κι αυτοί, Βατυλιώτες και Βατυλιώτισσες, σύζυγοι και παιδιά, σε όποιο μέρος της υφηλίου και να κατοικούν, να καθίσουν με τους γονείς ή τους παππούδες και να ζήσουν μέσα από τις αφηγήσεις τους τη ζωή της Βατυλής μας. Με τον τρόπο αυτό, το χωριό να ξαναζωντανέψει και ν’ αποκτήσει νόημα και συνέχεια στις συνειδήσεις των νεοτέρων.

Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες, λοιπόν, έπρεπε να ερευνήσουν, να μάθουν και να καταγράψουν 10 διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις του χωριού μας και να μας τα αποστείλουν στα ειδικά έντυπα, ακολουθώντας μια σαφή διαδικασία που διασφάλιζε δύο θεμελιώδη συστατικά για το αδιάφθορο της διαδικασίας:

Την ανωνυμία των συμμετεχόντων τους και την αντικειμενικότητα κατά την αξιολόγηση. Κανένας, ούτε το Κοινοτικό Συμβούλιο, υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός, ούτε οι κριτές γνώριζαν την ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, λάβαμε μέτρα ώστε ο κάθε κριτής να αξιολογήσει ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους την κάθε συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχοντας μπορούσε, εφόσον το επιθυμούσε, να αποστείλει και πέραν της μίας συμμετοχής, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες βράβευσής του.

Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν σε τρεις βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορούσε κριτήρια της πληρότητας του περιεχομένου, δηλαδή της καλής και ορθής χρήσης της Ελληνικής γλώσσας ή και της Κυπριακής τοπολαλιάς.

Η έρευνα αποτέλεσε τη 2η μεγάλη ενότητα βαθμολογικών κριτηρίων.

Στην 3η ενότητα βαθμολογικών κριτηρίων, ζητούσαμε να μας υποδείξουν τη δυνατότητα αναπαράστασης ηθών και εθίμων.

Η κριτική μας επιτροπή, που απαρτίστηκε από τη φιλόλογο Καίτη Μιχαηλούδη, την Λίτσα Αρέστη, την επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Λεοντία Παυλίδου και τον φιλόλογο Κυριάκο Χατζηφυσέντζου, διεκπεραίωσε το σύνθετο έργο της βαθμολόγησης των εργασιών με πολλή προσοχή και αξιοπιστία.

Στη συνέχεια εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους λειτουργούς των Μ.Μ.Ε. που προέβαλαν και φιλοξένησαν τη λαμπρή αυτή προσπάθειά μας επανηλειμμένως, τον Μεσαρίτη φίλο της Βατυλής δημοσιογράφο της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ Παναγιώτη Χατζηδημητρίου, τη συγχωριανή μας Ιφιγένεια Λιασή στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι και στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τη Μιράντα Λυσάνδρου του ΠΟΛΙΤΗ, τον Μενέλαο Χατζηστυλλή παραγωγό της τηλεόρασης του ΡΙΚ και του προγράμματος Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΜΑΣ, τη φίλη Έλενα Χαραλάμπους του Πρώτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ που μας φιλοξένησε πολλάκις στην εκπομπή της ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και την Αθηνά Βιολάρη του Τρίτου του ΡΙΚ για τη φιλοξενία της στην εκπομπή Συν Αθηνά.

Οι βραβεύσεις

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Ο κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος επέδωσε το πρώτο βραβείο αριστείας και χρηματικό έπαθλο αξίας €2.500, στον «γαμπρό» της Βατυλής, τον Ελευθέριο Κονέ εξ Ελλάδος.

Το δεύτερο βραβείο εξαίρετης επίδοσης με χρηματικό έπαθλο αξίας €1.250, απονεμήθηκε στη Μυροφόρα Νεοπτολέμου Κονέ. Την επίδοση του βραβείου έκανε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Βατυλής Αντώνης Χ’’ Σάββας.

Την 3η θέση πήρε η εργασία της Κωνσταντίνας Ιωάννου με βραβείο αρτιότητας και χρηματικό έπαθλο €400, που επιδόθηκε από την αθλοθέτη του Διαγωνισμού κα Αννα Κωμοδρόμου.

Διπλώματα επιβράβευσης, που συνοδεύτηκαν από χρηματικό έπαθλο αξίας €50, επιδόθηκαν σε εκείνους που πήραν μέρος και η εργασία τους πήρε βαθμολογία πέραν του 50% σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία.

Αυτοί ήσαν με αλφαβητική σειρά, ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάταξης:

  • Η Μαρία Ζαπίτη. Το βραβείο της απεστάλη ταχυδρομικώς.
  • Ο Πέτρος Θεοφίλου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η μητέρα του Βαρβάρα Θεοφίλου. Το επέδωσε ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.
  • Η Κατερίνα Καρεκλά. Το βραβείο επιδόθηκε από τη βουλευτή Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά και το παρέλαβε εκ μέρους της η θεία της, Μάρω Κέκκου.
  • Η Μαρίνα Παναγή. Το βραβείο επέδωσε ο βουλευτής Αμμοχώστου Ευγένιος Χαμπουλλάς στους γονείς της, καθώς η Μαρίνα λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση.
  • Ο Χαράλαμπος Σιάφκου. Δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και το βραβείο του απεστάλη ταχυδρομικώς.
  • Η Χριστιάνα Τουρουρού. Λόγω προειλημμένης οικογενειακής υποχρέωσης δεν παρέστη στην εκδήλωση και το βραβείο της απεστάλη ταχυδρομικώς.
  • 1DS31157

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες: ,