Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Εισφορές €2.420 για την εκκλησία στην κηδεία Ανδρέα Πουλλαϊδη

Εισφορές €2.420 για την εκκλησία στην κηδεία Ανδρέα Πουλλαϊδη


 

Εισφορές €2.420 υπέρ της αναστήλωσης της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Βατυλή, έγιναν στην κηδεία του Ανδρέα Πουλλαϊδη που τελέστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από τον ιερό ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα.

Σε αποχαιρετιστήριο λόγο του ο κοινοτάρχης Βατυλής κ. Γεώργιος Σταύρου είπε:

«Αποχαιρετούμε σήμερα ένα σημαντικό παράγοντα της Βατυλής τον Ανδρέα Πουλλαϊδη και μαζί καταθέτουμε την εκτίμηση και τον απολογισμό της πολύ αξιόλογης πορείας του στα κοινά του χωριού μας και γενικά του τόπου.

»Οι αρχαίοι Έλληνες και ο Περικλής στον γνωστό επιτάφιο λόγο του τόνιζε ότι η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά πρέπει να βραβεύονται γιατί αυτό αποτελεί συμβολή ώστε να δημιουργούνται άριστοι άνθρωποι.

»Γεννημένος στις 11 Αυγούστου 1930 στο χωριό μας Βατυλή, ο Ανδρέας Πουλλαϊδης εντάχθηκε στην οργάνωση ΕΟΚΑ 1955-59 και αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας του. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη και κρατήθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Επίσης ήταν από τους ιδρυτές του Σωματείου ΑΣΟΒ Βατυλής και διετέλεσε πρόεδρος δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον για προσφορά στα κοινά.

»Άνθρωπος ειλικρινής, πράος, προσηνής, έντιμος εργατικός και πολύ αγαπητός στους συνανθρώπους του διακρίθηκε για τον ενάρετο χαρακτήρα του. Μαζί με τη σύζυγο του, που έφυγε νωρίς το 1982, ευτύχησαν να αποκτήσουν τρία παιδιά, τον Μιχάλη, τον Χρίστο και τον Δημήτρη για τους οποίους αισθάνονταν δίκαια μεγάλη περηφάνεια.

»Ανδρέα Πουλλαϊδη βάδισες τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος και φεύγεις ήσυχος ότι επιτέλεσες το καθήκον σου στο ακέραιο. Αιωνία σου η μνήμη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

 

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΑΣΟΒ Βατυλής κ. Άκης Κωμοδρόμος. Τον παραθέτουμε πιο κάτω:

Έντιμη οικογένεια του αποβιώσαντα Ανδρέα Πουλλαίδη

Κυρίες και Κύριοι.

Με πόνο ψυχής πληροφορηθήκαμε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου την είδηση πως απεβίωσε ένας γνήσιος Βατυλιώτης, ένας γνήσιος και ωραίος Έλληνας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Πουλλαίδη ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1930 στην Βατυλή. Γονείς του ο Μιχάλης και η Ευτυχία Πουλλαϊδη, οι οποίοι φρόντισαν να γαλουχήσουν τα παιδιά τους με τις ελληνορθόδοξες αρχές και αξίες της φυλής μας, βασιζόμενοι στο τρίπτυχο πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. 

Ο Ανδρέας Πουλλαίδης δήλωσε παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ και μυήθηκε στην οργάνωση. Δήλωσε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και μάλιστα ήταν από τους πρώτους αγωνιστές, ως μυστικός σύνδεσμος για την επαρχία Αμμοχώστου. Για αυτή του την δράση συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες και κρατήθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς. Άξιο αναφοράς είναι το ότι η οικογένεια του Μιχάλη και της Ευτυχίας Πουλλαίδη πέραν από αγωνιστή έχει και ήρωα, αφού ο αδελφός του Ανδρέα, ο Δημητράκης σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1957 στο έπος της ΕΟΚΑ. 

Ο Ανδρέας Πουλλαίδης παντρεύτηκε την Ελένη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Μιχάλη, τον Χρήστο και τον Δημήτρη. Πέραν από ένας σωστός και εργατικός οικογενειάρχης ο Ανδρέας Πουλλαίδης ήταν ένας άνθρωπος απλός, αυθεντικός, αληθινός, έντιμος, τίμιος και πολύ δραστήριος στην τοπική κοινωνία της Βατυλής. Με μια τεράστια και αυθεντική θέληση για ανιδιοτελή προσφορά και δράση στα κοινωνικά δρώμενα της Βατυλής, ο Ανδρέας Πουλλαίδης διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Ολύμπια Βατυλής. Θεωρούσε το σωματείο και τα μέλη του ως μια μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Αρκετές ήταν οι φορές που από το υστέρημα του  πρόσφερε χρήματα για να αποπερατωθεί το οίκημα του ΑΣΟΒ και να αποκτήσει η νέα γενιά και οι γενιές που θα ακολουθούσαν μια στέγη. 

Φτάνοντας στο 1974 ο Ανδρέας Πουλλαίδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του χωριό μαζί με την οικογένεια του, λόγω της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Το πλήγμα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου τεράστιο. Επειδή όμως η ζωή τραβά την ανηφόρα ο Ανδρέας σαν ένας γνήσιος αγωνιστής έδωσε τις μάχες του για επιβίωση. Η οικογένεια του μεταναστεύει στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς το 1982 πεθαίνει η σύζυγος του Ελένη σε πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν μόλις 54 ετών.   

  Ο Ανδρέας μαζί με την σύζυγο του Ελένη γαλούχησαν και μεταλαμπάδευσαν και στα δικά τους παιδιά τα ήθη, τα έθιμα, τις αρχές και αξίες της φυλής μας και στην ξενιτιά. Δεν είναι τυχαίο, φίλε Πρόεδρε, που συνεχίζουν από το μετερίζι του αγώνα της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς τα παιδιά σας Μιχάλης, Χρίστος και Δημήτρης.

Νιώθουμε όλοι οι Βατυλιώτες τεράστια ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο σου αγαπητέ μας Πρόεδρε και σε ευχαριστούμε θερμά για το έργο αλλά και την τεράστια και πολυσχιδή προσφορά σου στον ΑΣΟΒ σε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι τυχαίο που η οικογένεια σου στον τελευταίο αποχαιρετισμό αποφάσισε όπως οι εισφορές που θα μαζευτούν σήμερα δοθούν για την αναστήλωση του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Βατυλή. Ο πόθος για επιστροφή στις ρίζες μας είναι μεγάλος. Ναι στις ρίζες μας, εκεί στην Βατυλή όπου η αθωότητα δεν ήταν ποτέ επικίνδυνη, η απλότητα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε έλλειψη κι ο αυθορμητισμός όλων μας ήταν συνώνυμος της ειλικρίνειας. 

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητέ μας Πρόεδρε Ανδρέα Πουλλαίδη. 

 

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ