Home » ΑΠΟΔΗΜΟΙ » O Aνδρέας Κωμοδρόμος

O Aνδρέας Κωμοδρόμος


 

Ο Ανδρέας Κωμοδρόμος, γιός του Δημητρίου και της Αφροδίτης Κωμοδρόμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βατυλή, της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Ανδρέας και τα μικρότερα αδέλφια του, Άκης, Ζωή, Μιχάλης, Σταύρος και Μάριος μεταλαμπαδίστηκαν την Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη των γονιών τους, την ελληνική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα. Mετά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο και μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής του θητείας στον κυπριακό στρατό με το βαθμό του δεύτερου υπολοχαγού εργοδοτήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία American Life Insurance Company στην Κύπρο.

Το 1973 παντρεύτηκε την Άννα Ζαχαριάδου, δασκάλα, κυπριακής καταγωγής, μεγαλωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, την Ελίζα, τον Φεβρουάριο του 1974. Τον Απρίλιο του ιδίου χρόνου, η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ούτως ώστε ο Ανδρέας Κωμοδρόμος να σπουδάσει σε σχολή ανώτατης εκπαίδευσης.

Συγκατοίκησαν με τους γονείς της Άννας, Χρίστο και Μαρία, στη Νέα Υερσέη. Το σπίτι το οποίο είχαν κτίσει στη Βατυλή περιήλθε υπό τουρκική κατοχή μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Το δεύτερο τους παιδί, ο Δημήτριος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1979. Σήμερα, η Άννα και ο Ανδρέας είναι υπερήφανοι γιαγιά και παππούς της Άννας, της Σοφίας και του Γιάννη, απόγονους της κόρης τους Ελίζας και του συζύγου της Paul Langan. Διαμένουν εδώ και αρκετά χρόνια στο Κίνελον, στη Νέα Υερσέη.

Ο Α. Κωμοδρόμος αποφοίτησε το 1978 με τιμές από το Saint Peter’s College με πτυχίο στη Λογιστική. Στη συνέχεια εργοδοτήθηκε από τη διεθνή λογιστική εταιρεία Ernst & Ernst, ως ελεγκτικό προσωπικό. Απέκτησε το πτυχίο του ως CPA (Certified Public Accountant) το 1982 και τον επόμενο χρόνο ίδρυσε μαζί με τον μακαρίτη τον αδελφό του Μιχάλη, τη λογιστική εταιρεία Comodromos Associates, P.A. O Α. Κωμοδρόμος έκτοτε υπηρέτησε ως πρόεδρος και διευθύνων συνέταιρος της εταιρείας, με βάση την οδό Paramus στη Νέα Υερσέη.

Βαθύτατα αφοσιωμένος στον σκοπό για απόδοση Δικαιοσύνης στην Κύπρο ο Α. Κωμοδρόμος είναι μέλος της επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας της Αμερικής και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο παρελθόν σε αρκετές άλλες θέσεις συμπεριλαμβανομένων αυτής του Γενικού Γραμματέα από το 1987 μέχρι το 1989 και του Προέδρου της Κυπριακής Επιτροπής Δικαιοσύνης από το 1989 μέχρι το 1991. Το 1991 εκλέχθηκε Ανώτατος Πρόεδρος για δύο συναπτές διετείς θητείες. Η Κυπριακή Ομοσπονδία της Αμερικής τίμησε τον Α. Κωμοδρόμο με το βραβείο «2001 Justice for Cyprus Award» προς αναγνώριση της ακούραστης προσφοράς και αφοσίωσης του στον κυπριακό αυτό σκοπό και στην Κυπριακή – Αμερικανική κοινότητα.

Τιμήθηκε με το «Οφίκιο Άρχων Δικαιοφύλαξ» από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Μάρτιο του 1996 και ακολούθως εκλέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Τάξης Αγίου Ανδρέα (National Council of the Order of Saint Andrew) όπου υπηρετεί ως βοηθός ταμίας. Είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης της Νέας Υερσέης. Συνεχίζει να είναι αφοσιωμένο μέλος και οικονομικός υποστηρικτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας η οποία πρόσφερε στα παιδιά του άρτια εκπαίδευση στην Ελληνική γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας Αγίου Αθανασίου στην οδό Paramus, στη Νέα Υερσέη.

Ο Α. Κωμοδρόμος παρέλαβε το τιμητικό μετάλλιο «1996 Ellis Island Medal of Honor» για σημαντική συνεισφορά στην Αμερική και διαπρεπή κοινοτική προσφορά. Υπήρξε επίσης παραλήπτης του βραβείου «Newcomen Society of America 1978 Award». Το 2009 ο κυβερνήτης της Νέας Υερσέης διόρισε τον Α. Κωμοδρόμο ως μέλος της επιτροπής Ελληνικής Κληρονομιάς. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βατυλής, της γενέτειρας του στην Κύπρο. Πολλές φορές, σε διάφορα χρονικά διαστήματα, τιμήθηκε από διάφορους αστικούς και εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Είναι ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπηρετεί ως Επίτιμος Πρόεδρος. Είναι επίσης Ιδρυτικός Πρόεδρος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Νέας Υερσέης, από την οποία τιμήθηκε με το βραβείο «Μέγας Αλέξανδρος». Υπηρέτησε ως ταμίας για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κυπρίων του εξωτερικού (POMAK) και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ελλήνων του εξωτερικού (SAE). Είναι μέλος της επιτροπής του Cyprus Children’s Fund και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής The Advisory Board of  Investors Bank. Είναι επίσης μέλος των Order of AHEPA, Αmerican Institute και New Jursey Society of CPA’s. Επίσης ο Α. Κωμοδρόμος συνεισέφερε σε πολυάριθμες κοινοτικές, φιλανθρωπικές, αστικές, επιχειρησιακές και πολιτικές προσπάθειες.

Κατηγορίες: ΑΠΟΔΗΜΟΙ, ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ

Ετικέτες: