Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » O πρώτος εκκλησιασμός στη Βατυλή μετά την αναστήλωση της εκκλησίας

O πρώτος εκκλησιασμός στη Βατυλή μετά την αναστήλωση της εκκλησίας


Η πρώτη θεία λειτουργία μετά την αναστήλωση του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βατυλής τελέστηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου. 

Προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο εκ Βατυλής Παπανδρέα Σπυρίδη. 

Παρέστησαν γύρω στους 200 πιστούς που μετέβησαν εκεί με τρία λεωφορεία από τη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, αλλά και με ιδιωτικά αυτοκίνητα. 

Η λειτουργία άρχισε στις 7:30 το πρωί και τελείωσε με λιτανεία γύρω από την εκκλησία στις 10:30 π.μ. 

Ο κοινοτάρχης Βατυλής: 

Σε ομιλία του ο κοινοτάρχης Βατυλής κ. Γιώργος Σταύρου είπε:

Τιμής ένεκεν στον πρώτο εκκλησιασμό μετά την αναστήλωση θα κάνω μια σύντομη αναφορά στους συντελεστές της όλης προσπάθειας. 

​​Πρώτοι και καλύτεροι όλων οι Βατυλιώτες και κυρίως εκείνοι που εισέφεραν από το υστέρημα τους, όχι μια αλλά δυο και τρεις φορές για να αποκατασταθεί ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Βατυλής, ο οποίος το 2019 παρουσίαζε κινδύνους κατάρρευσης. Εισέφεραν €93.000 οι Βατυλιώτες από όλη την Κύπρο, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στους Βατυλιώτες της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και Βρετανίας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να αποδώσουμε τιμή στο Κοινοτικό Συμβούλιο το οποίο πριν 12 περίπου χρόνια υπό τον πρώην κοινοτάρχη κ. Αντώνη Χατζησάββα άρχισε την πορεία αναστήλωσης του ναού με δεκάδες επισκέψεις, επαφές και διαβήματα και με τη διενέργεια εράνου.

Τιμή οφείλεται και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αποκατάστασης του Ναού κ. Χρίστο Πουλλαϊδη για τη σημαντική και αποφασιστική συμβολή του σ’ όλα τα στάδια του έργου.

Στην όλη προσπάθεια είχαμε πάντα την αγαστή και χρήσιμη συνεργασία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Όμως οφείλουμε με έμφαση να τονίσουμε την τεράστια ομολογουμένως βοήθεια και την προσωπική συμβολή του Προέδρου της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Σώτου Κτωρή. Τον ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Τουρκοκύπριο κ. Αλί Τουντζάϊ καθώς και τα άλλα μέλη της Επιτροπής. Τιμή οφείλεται και στον προηγούμενο Πρόεδρο της Δικοινοτικής Επιτροπής κ. Τάκη Χατζηδημητρίου, με τον οποίο είχαμε τροχιοδρομήσει το όλο έργο. 

Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Βατυλής είναι χώρος όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατά την αναστήλωση παρουσίασαν δείγματα παραγωγικής συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Ευχόμαστε ο ναός αυτός να αποτελέσει σημείο ειρήνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Τελειώνω με μια ριζοσπαστική εισήγηση. Άποψη μου είναι πως στα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι θρησκευτικοί χώροι και οι χώροι λατρείας πρέπει να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να μπορούν ελεύθερα να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς άδειες και διατυπώσεις. 

Ο κ. Χρήστος Πουλλαΐδης: 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης του ναού κ. Χρίστος Πουλλαΐδης. Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό, τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο γιος του κ. Ανδρέας Πουλλαΐδης. Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρήστος Πουλλαΐδης ανέφερε:  

«Πρώτα απ’ όλα, σάς εκφράζω τις απολογίες μου που δεν κατόρθωσα να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας καθώς λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπορούσα να είμαι στην Κύπρο.

Θέλω να μεταφέρω τη βαθιά μου συγκίνηση που αυτό το όνειρο ζωής, γίνεται σήμερα πραγματικότητα και βρισκόμαστε με αισθήματα δέους και κατάνυξης σε αυτόν εδώ τον χώρο, στην εκκλησία μας. Την εκκλησία που βαφτιστήκαμε και πολλοί παντρεύτηκαν.

Για την ευόδωση του στόχου μας εργάστηκαν άοκνα και ευχαριστούμε ειλικρινά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βατυλής, τον Κοινοτάρχη μας κ. Γεώργιο Σταύρου και το Κοινοτικό του Συμβούλιο, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο κ. Σώτο Κτωρή και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση Μνημείων καθώς και όλους όσους δούλεψαν για να βρεθούμε εδώ.

Οι προσπάθειες όλων μας επί σειρά ετών ανταμείβονται και αυτό μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Σας διαβεβαιώ ότι τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου θα συνεχίσουμε ακόμα πιο έντονα τις προσπάθειες, ώστε ο ναός μας να αποκατασταθεί στην μορφή που τον ξέραμε και τον θυμόμαστε πριν από την εισβολή του 1974.

Σας αφήνω με την ευχή και την ελπίδα να μας αξιώσει ο θεός να επιστρέψουμε στη γενέθλια γη».

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ