Home » ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ » Στυλιανή Σιάφκου – μαία

Στυλιανή Σιάφκου – μαία


Styliani Siafkou - maia

Η Στυλιανή, το γένος Φωτίου, γεννήθηκε το 1921 και ήταν το πρώτο από τα 5 παιδιά – τέσσερις κόρες και ένας γιος – του Γεώργιου και της Μαρίτσας Φωτίου.

Στα παλιά χρόνια ο πρωτότοκος της οικογένειας, είτε αγόρι ήταν είτε κορίτσι, έπαιρνε τη θέση του προστάτη της οικογένειας σε περίπτωση θανάτου είτε της μητέρας, είτε του πατέρα ή και των δύο.

Το ρόλο αυτό ανέλαβε η Στυλιανή σε ηλικία 11 μόλις ετών, όταν ο πατέρας της πέθανε το 1932 σε ηλικία 37 ετών μετά από σοβαρής μορφής μόλυνση. Βλέπετε τότε οι αιτίες θανάτου ήταν πολλές, αφού η ιατρική δεν είχε κάνει τα γνωστά άλματα που ακολούθησαν

Πρώτη δουλειά της ήταν στο αρτοποιείο του Κουτρουπή όπου εργαζόταν με τη μητέρα της.

Ωστόσο όταν της παρουσιάστηκε μια ξαφνική ευκαιρία για να γίνει νοσοκόμα, την αξιοποίησε και ακολούθως εκπαιδεύτηκε μαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το 1945 σε ηλικία 24 ετών πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της γέννα στη Βατυλή. Ήταν τόσο καλή όχι μόνο στο να ξεγεννά, αλλά και να υποστηρίζει ψυχολογικά τις εγκύους και κατόπιν τις λεχώνες, που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια πραγματική αυθεντία στον τομέα της.

Οι κάτοικοι της Βατυλής αλλά και των γύρω χωριών προτιμούσαν την μαμμού τη Στυλιανή, παρά οποιοδήποτε γιατρό, γιατί απλά ένοιωθαν περισσότερη ασφάλεια.

Εργαζόταν ως κυβερνητική μαία, μας είπε η αδελφή της Ελένη Ζένιου και για κάθε γέννα έπρεπε να καταβληθεί το ποσό των 5 σελινιών, όχι στην ίδια αλλά στο Νοσοκομείο. Και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περιπτώσεις πολύ φτωχών ανθρώπων όπου έβλεπε ότι δεν είχαν τα πέντε σελίνια για να πληρώσουν και τα πλήρωνε η ίδια από την τσέπη της».

Σεμνή, αθόρυβη, ανιδιοτελής, σοβαρή, αξιοπρεπής απολάμβανε της εμπιστοσύνης και εκτίμησης όλων

Στο χωριό μας εργάστηκε για 29 χρόνια, πρώτα σαν μαία, αργότερα σαν Helth Visitor, μετά στη Unisef, τον Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών που της διέθετε και αυτοκίνητο, για να εξυπηρετεί το σύμπλεγμα των χωριών της περιοχής τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Παντρεύτηκε το 1951 και απέκτησε τρία παιδιά, τον Φώτο, τη Φάνη και τον Πάμπο. Συνέχισε να εργάζεται και μετά την τουρκική εισβολή, στην μαιευτική κλινική του Τέλλου Παπαγεωργίου στη Λάρνακα.

Δούλεψε μέχρι το 1989. Σε ηλικία 68 ετών σταμάτησε τη μαιευτική.

Ο λόγος ήταν  το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε από το θάνατο του μικρού της γιού Πάμπου, στις 10 Μαϊου 1989 σε ηλικία μόλις 28 ετών. Το δεύτερο πλήγμα ήταν ο θάνατος του συζύγου της στις 7 Αυγούστου 2001.

Όμως η Στυλιανή, δυναμική όπως την γνωρίζαμε πάντα, σηκώθηκε και πάλιν όρθια.

«Να παντρέψω τη Στέλλα μου – έλεγε – και μετά ας πεθάνω».

Την Πρωτοχρονιά του 2009 παντρεύτηκε η εγγονή της Στέλλα. Ήταν τόση η χαρά της που έκανε σαν μικρό παιδί.

Η Στυλιανή μας αποχαιρέτισε έξι μήνες αργότερα στις 4 Ιουνίου 2009.

Γιώργος Κωνσταντίνου

 

Κατηγορίες: ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ

Ετικέτες: