Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Tα αποτελέσματα του διαγωνισμού
για τα ήθη – έθιμα της Βατυλής

Tα αποτελέσματα του διαγωνισμού
για τα ήθη – έθιμα της Βατυλής


 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Ανδρέα και Άννας Κωμοδρόμου που είχε προκηρύξει το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής και απευθυνόταν σε νέους από 15 μέχρι 40 ετών, με καταγωγή ή σχέση εξ αγχιστείας από την κατεχόμενη κοινότητα της Βατυλής Αμμοχώστου.

Ο Διαγωνισμός είχε ως θέμα την «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΘΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΤΥΛΗΣ» και ως κεντρική ιδέα την επισκόπηση, διερεύνηση και κατανόηση του τρόπου ζωής των Βατυλιωτών πριν την Τουρκική εισβολή (1974), μέσα από τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κοινότητας και τον συσχετισμό τους με τις εκφάνσεις της ζωής του χωριού.

Ενός τρόπου ζωής, που η νέα γενιά των Βατυλιωτών δεν είχε την ευκαιρία να βιώσει εξαιτίας του εκτοπισμού κατά την Τουρκική Εισβολή.

Γι’ αυτό και ως επιλέξιμοι συμμετέχοντες είχαν καθοριστεί άτομα που γεννήθηκαν μετά την Τουρκική Εισβολή, σε μια απόπειρα πρόκλησης της ενεργούς εμπλοκής τους σε μια διαδικασία βιωματικής εκμάθησης της καθημερινότητας των γονέων και παππούδων τους. Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να ρωτήσουν, να ακούσουν, να αλληλεπιδράσουν με τις παλαιότερες γενιές, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοτίβο σχέσεων και αφομοίωσης της κοινοτικής τους ταυτότητας. Ο διαγωνισμός, που ήταν ανοιχτός σε κάθε Βατυλιώτη ανά τον κόσμο, εφόσον πληρούνταν τα  ηλικιακά και αιματολογικά κριτήρια, διεξήχθη στην Ελληνική γλώσσα.

Στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η συμμετοχή του Ελευθερίου Κονέ με χρηματικό βραβείο €2500.
Τη δεύτερη θέση, με χρηματικό έπαθλο €1250, κατέλαβε η εργασία της Μυροφόρας Νεοπτολέμου.
Με εισήγηση του ζεύγους Α. & Α. Κωμοδρόμου που αθλοθετούν το Διαγωνισμό, και με τη σύμφωνο γνώμη του Κ.Σ. Βατυλής, θα επιδοθεί χρηματικό έπαθλο και στην τρίτη -σε σειρά κατάταξης- εργασία. Ως εκ τούτου, το ποσό των €400 θα απονεμηθεί για την εργασία, που ανήκει στην Κωνσταντίνα Ιωάννου.
Έπαθλα επιβράβευσης ύψους €50 θα απονεμηθούν επίσης στους συμμετέχοντες ,των οποίων η εργασία συγκέντρωσε βαθμολογία πέραν του 50%, σε όλες τις κατηγορίες κριτηρίων:
Μαρία Ζαπίτη
Πέτρο Θεοφίλου
Κατερίνα Καρεκλά
Μαρίνα Παναγή
Χαράλαμπο Σιάφκου
Χριστιάνα Τουτουρού
Η απονομή των επάθλων στους νικητές και των τιμητικών διπλωμάτων συμμετοχής, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2015, στα πλαίσια της Ετήσιας Συνεστίασης της κοινότητάς μας.
(https://vatyli.com.cy/tin-kiriaki-25-oktovrioui-sinestiasi-ton-vatilioton/)

Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί πρωτοβουλία του απόδημου Βατυλιώτη Ανδρέα Κωμοδρόμου και της συζύγου του Άννας. Ο Α. Κωμοδρόμος, ζει και εργάζεται στη Νέα Υερσέη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από το 1974, μαχόμενος συνειδητά και επισταμένα υπέρ του Κυπριακού Ζητήματος, από τις επάλξεις των Οργανώσεων των Κυπρίων Αποδήμων. Η σύζυγός του, επίσης Βατυλιώτισσα, είχε μεταναστεύσει με τους γονείς και τ’ αδέλφια της στην Αμερική αρκετά χρόνια πριν την Τουρκική Εισβολή.

Η ιδέα για τον Διαγωνισμό αυτό  έχει ως αφετηρία το σκεπτικό ότι η συντήρηση της ιστορικής μνήμης και ο εφοδιασμός των νέων με ισχυρά κίνητρα ώστε να μάθουν και να επανασυνδεθούν με το παρελθόν του χωριού, αποτελεί πρώτιστο καθήκον του κάθε Βατυλιώτη.

Η μακροχρόνια περίοδος προσφυγοποίησης και κατοχής της πατρώας γης της Βατυλής συνεπεία της Τουρκικής Εισβολής του 1974, έχει πλήξει βάναυσα την κοινοτική συνοχή και ηθογραφική παράδοση της γενιάς που γεννήθηκε στην προσφυγιά. Κύριος στόχος του Διαγωνισμού -πέραν από την προαγωγή της έρευνας- ήταν η εξοικείωση της νέας γενιάς των Βατυλιωτών με την κοινότητα καταγωγής τους, καθώς και η επανασύνδεση της κοινότητάς μας στην προσφυγιά, κρατώντας ζωντανές τις μνήμες, τις ρίζες και τις παραδόσεις ενός κόσμου που φθίνει και χάνεται με την πάροδο του χρόνου. Το Κ.Σ. Βατυλής, οι Χορηγοί και η Κριτική Επιτροπή αναγνωρίζουν πως κάθε συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτέλεσε μια νοητή, έστω, επιστροφή στις ρίζες και στις πολιτιστικές παραδόσεις και ελπίζει θα τονώσουν την επιθυμία για επιστροφή και ανάπλαση του τόπου καταγωγής μας.

Οι χορηγοί Ανδρέας και Άννα Κωμοδρόμου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιθυμούν να εκφράσουν και δημόσια τις θερμές τους ευχαριστίες στην Κριτική Επιτροπή: Λίτσα Αρέστη, Καίτη Μιχαηλούδη, Λεοντία Παυλίδου και Κυριάκο Χατζηφυσέντζο, καθώς και την Πολιτιστική Λειτουργό για το Διαγωνισμό, Μαρία Α. Γεωργιάδου. Τις ευχαριστίες τους απευθύνουν, επίσης, και προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής, για τη συνεργασία τους.

Με το πέρας του Διαγωνισμού, το Κοινοτικό Συμβούλιο προσβλέπει στη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών των εθίμων και παραδόσεων που έχουν καταγραφεί, για τις γενιές και τους ερευνητές του μέλλοντος. Στοχεύει, επίσης, σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης ηθών και εθίμων, που μπορούν να είναι χρήσιμα στην εποχή μας. Τέλος, φιλοδοξεί στη διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης μεταξύ των, ανά την υφήλιο, Βατυλιωτών και στην εξεύρεση νέων και αποτελεσματικότερων μεθόδων επικοινωνίας και επανασύνδεσης τους.

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετικέτες: