Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Με τιμές κηδεύτηκε ο Ανδρέας Α. Κατσιάς

Με τιμές κηδεύτηκε ο Ανδρέας Α. Κατσιάς


Andreas Katsias

Στην παρουσία όλης της Πολιτείας, με τιμές από άγημα της Εθνικής Φρουράς, με την παρουσία των επτά αδελφών του και πλήθος κόσμου κηδεύτηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 11 το πρωϊ ο Ανδρέας Αντωνίου Κατσιάς 17 ετών από τη Βατυλή, τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ Μάντρες.

Συνειδητό πατριώτη τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, υπηρετούσε στις ομάδες Βάσου Λυσσαρίδη που υπερασπίστηκαν το νόμιμο κράτος είπε ο αδελφότεκνος του Κυριάκος Πάμπουλος, εκρατείτο για μήνες στον «Αστυνομικό Σταθμό» Σεραγίου, ανακρίθηκε και βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και τάφηκε την ίδια μέρα μαζί με άλλους 15 αγνοούμενους Ελληνοκύπριους που επίσης είχαν απαχθεί, ανέφερε ο Χάρης Συμεωνίδης Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1964.

Απόντες από την κηδεία που έγινε στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα του συνοικισμού Αγίου Ιωάννη στα Κάτω Πολεμίδια Λεμεσού και την ταφή στο παλιό κοιμητήριο Κάτω Πολεμιδιών, οι γονείς του, ο Αντώνης Κατσιάς που έφυγε το 1992 και η σύζυγος του Νιόβη που τον ακολούθησε το 1995 με τον καημό του αγνοούμενου πρωτότοκου γιου τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος απολογήθηκε εκ μέρους της Πολιτείας για την καθυστέρηση 50 χρόνων για να διαλευκανθεί η τύχη του.

Ο Ανδρέας Αντωνίου Κατσιάς, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ήταν συνειδητός πατριώτης αφού είχε ενταχθεί στις ομάδες Βάσου Λυσσαρίδη που υπερασπίστηκαν το νόμιμο κράτος κατά την τουρκική ανταρσία του 1963.

Σαν πρώτο από τα 8 παιδιά του Αντωνίου και της Νιόβης Κατσιά εργαζόταν στις οικοδομές στη Λευκωσία για να βοηθήσει την οικογένεια του στον αγώνα της επιβίωσης. Στις 16 Μαρτίου 1964 ενώ ποδηλατούσε σε δρόμο της Νεάπολης απήχθη από τούρκους εξτρεμιστές.

Ο αδελφότεκνος του

Ο Κυριάκος Πάμπουλος, αδελφότεκνος του Ανδρέα Κατσιά, μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας είπε:

«Μόνο εμείς οι συγγενείς ξέρουμε πόσο πονά να αποχαιρετάς τον άνθρωπο της οικογένειας σου με καθυστέρηση 50 χρόνων.

»Μπορεί να μην τον γνωρίσαμε, αλλά τον ξέραμε μέσα από τα λόγια των γονιών και των αδελφών του.

»Στις παρελάσεις ήταν πάντα μπροστά να παίζει τύμπανα, στους αγώνες και πάλι πρώτος, εντάχθηκε στις ομάδες Βάσου Λυσσαρίδη για να υπερασπιστεί τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου. Πρώτος και στη δουλειά για να βοηθήσει την οικογένεια του. Μέχρι τα 17.5 του χρόνια (γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1946) έκανε τόσα που πολλοί δεν κάνουν ούτε μέχρι τα γεράματα τους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες του Αντωνίου Κατσιά να βρει τον αγνοούμενο γιο του.

«Μαζί με τον φίλο του Κώστα Κουκκουρή έψαξαν, ερεύνησαν, πήγαν παντού, ακόμα και στον τουρκικό τομέα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, χωρίς αποτέλεσμα».

Ο κοινοτάρχης Βατυλής

Ο Αντώνης Χ’’ Σάββας, κοινοτάρχης Βατυλής, είπε πως «οι συγχωριανοί του γνωρίζαμε το δράμα της οικογένειας, των γονιών του, του Αντωνίου Κατσιά που έφυγε το 1992 με τον καημό του αγνοούμενου γιου του και της συζύγου του Νιόβης που τον ακολούθησε ύστερα από 3 χρόνια».

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής, είπε, αποτίει φόρο τιμής στον Ανδρέα Αντωνίου Κατσιά με καθυστέρηση 50 ετών.

Ο Χάρης Συμεωνίδης

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1964 Χάρης Συμεωνίδης είπε ότι ο Ανδρέας Ν. Κατσιάς απήχθη στην ίδια περιοχή που είχαν απαχθεί και άλλοι Ελληνοκύπριοι. Και συνέχισε:

«Τα ευρήματα που είδαν το φως στη συνέχεια ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες μας ότι εκρατείτο για μήνες, όπως και οι άλλοι απαχθέντες, στον «Αστυνομικό Σταθμό» Σεραγίου στη Λευκωσία. Εκεί ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και κατόπιν δολοφονήθηκαν την ίδια μέρα. Αυτό επιβεβαιώνει και ο εντοπισμός 16 αγνοουμένων του 1964 σε ομαδικό τάφο στις Χαμίτ Μάντρες.

Ο Χ. Συμεωνίδης επέκρινε επίσης το κράτος για την απραξία και αδιαφορία του επί χρόνια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του 1964 και είπε ότι οι συγγενείς νοιώθουν οργή και αγανάκτηση.

Η κατάθεση στεφάνων

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους της οικογένειας του Α. Κατσιά, του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Προέδρου του ΔΗΣΥ, του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, του Προέδρου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Κίνησης Οικολόγων, του πρώην προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη, του Δημάρχου Κάτω Πολεμιδιών, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΕΟΚ, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, του Κοινοτικού Συμβουλίου Βατυλής, του Σωματείου ΑΣΟΒ Βατυλής, της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1964 κ.ά.

Κείμενο: Γ. Κωνσταντίνου

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΣΟΝΤΕΣ, ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ

Ετικέτες: