Home » ΕΙΔΗΣΕΙΣ » Τιμητικές Διακρίσεις

Τιμητικές Διακρίσεις


Κύριο θέμα της ετήσια συνεστίασης μας ήταν να τιμήσουμε τους τέσσερις πεσόντες Βατυλιώτες στου δύο Παγκοσμίους Πολέμους, τρεις στον Α’ ή Μεγάλο Πόλεμο, και ένα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τιμήσαμε επίσης και ένα πολεμιστή που ήταν αιχμάλωτος για τέσσερα χρόνια στις γερμανικές φυλακές, όπως και όσους πήραν μέρος στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσους πολέμησαν στα πεδία των μαχών, ή εκτελούσαν το έργο της μεταφοράς εφοδίων πυρομαχικών και όπλων στην πρώτη γραμμή, που ήταν εξίσου επικίνδυνες αποστολές με τη γραμμή κρούσης. 

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΒΑΤΥΛΗΣ

  • Αντώνιος Νικολάου Ήμισος (1890-1917)

Γεννήθηκε το 1890. Έπεσε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 31 Δεκεμβρίου 1917 σε ηλικία 27 ετών. 

Λίγες μέρες πριν σκοτωθεί έστειλε στη μητέρα του Μαρίτσα Νικόλα Ήμισου το παρακάτω δίστιχο:

Μανούλα μου βαρέθηκα

του Μπιζανιού τα χιόνια

στην Κύπρο δεν στοιβάζονται

να βρέχει χίλια χρόνια 

Ετάφη στο στρατιωτικό κοιμητήριο Θεσσαλονίκης. 

 

  • Λεόντιος Χ”Παρασκευά

Ήταν αστυνομικός και κατετάγη ως εθελοντής στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοτώθηκε σε εκστρατεία του Ελληνικού Στρατιωτικού Σώματος σε εκστρατεία στον Σαγγάριο ποταμό. Η σύζυγος του είχε ενημερωθεί τότε πως είχε σκοτωθεί στον Σαγγάριο και ετάφη στην Τουρκία. 

 

  • Χατζημαρκάκης Κυπριανός (1886-1918)

Ήταν γιος του Χαράλαμπου Χατζημαρκάκη και της Ζαφειρούς Χατζημάρκου. Γεννήθηκε το 1886 και σκοτώθηκε το 1918 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ηλικία 32 ετών. 

Όταν κατετάγη στον Βρετανικό Στρατό ήταν νυμφευμένος με την Μυροφόρα Γαβριήλ και είχαν μια κόρη, που γεννήθηκε το 1914, τη Ζαφειρού.

Στον Βρετανικό Στρατό εκτελούσε χρέη οδηγού με μουλάρι, με το οποίο μετέφερε όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για τους άλλους στρατιώτες. 

Πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από νάρκη, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού συνέβηκε ο θάνατος του. 

 

  • Ιωάννης Χριστοδούλου Πατσαλή (1912-1946) 

Γιος του Χρίστου και της Μαρίτσας Πατσαλή. Σύζυγος του η Φλουρέντζα Πατσαλή από τη Σωτήρα Αμμοχώστου. Αδελφός του ήταν ο Γιώργος Πατσαλή ο οποίος πήρε επίσης μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Κατετάγη στο Κυπριακό Σύνταγμα του Βρετανικού Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 30 Νοεμβρίου 1943 και είχε αριθμό ΑΣΜ 19863.

Υπηρέτησε για 2 χρόνια και 8 μήνες και έπεσε στις 9 Ιουλίου 1946 σε ηλικία 34 ετών.

Ετάφη στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ράμλεχ του Ισραήλ. 

 

  • Παράσχος Νικολάου

Πολεμιστής και αιχμάλωτος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1921 στην Αλάμπρα και νυμφεύθηκε στη Βατυλή την Άννα Νικολάου.

Κατετάγη ως εθελοντής στην Κύπρο τον Μάιο του 1940. Στις 22 Οκτωβρίου 1940 πήγε στην Αίγυπτο και υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Μάρσα Ματρούχ στον Ελ Αλαμέιν.

Τα Χριστούγεννα το τάγμα του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα όπου υπηρέτησε στο τμήμα των σκαπανέων εφοδιάζοντας το μέτωπο με οβίδες, σφαίρες και άλλα πολεμοφόδια.

Στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία με δύο σώματα στρατού εισέβαλε στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. Όταν έσπασε το μέτωπο το τάγμα του μετακινήθηκε νοτιότερα με σκοπό να διαφύγουν προς την Κρήτη. Όμως οι Γερμανοί βύθισαν ή κατέλαβαν τα πλοία που επρόκειτο να τους μεταφέρουν κι έτσι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι στην Καλαμάτα, στο νοτιότερο τμήμα της Πελοποννήσου.

Αρχικά μεταφέρθηκαν στην Κόρινθο, μετά στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν με τρένα στην Γερμανία.

Στη συνέχεια τους μετέφεραν σε φυλακή αιχμαλώτων στην Τσεχοσλοβακία όπου τους υπέβαλαν σε σκληρή καταναγκαστική εργασία.

Σε ατύχημα κατά τη διάρκεια καταναγκαστικής εργασίας τραυματίστηκε στο πόδι, το έβαλαν σε γύψο και έμεινε δύο μήνες στο νοσοκομείο.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 οι Γερμανοί παρέδωσαν τους αιχμαλώτους στους Άγγλους στρατιώτες κι έτσι απελευθερώθηκε ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια αιχμαλωσίας. 


Τιμήθηκαν επίσης οι κοινοτάρχες της Βατυλής: 

  • Μιχαήλ Ζαχαριάδης

Ο Μιχαήλ Ζαχαριάδης είναι ο πρώτος που γνωρίζουμε ότι υπηρέτησε από τη θέση του κοινοτάρχη Βατυλής. Δεν ξέρουμε επακριβώς από πότε ανέλαβε, όμως γνωρίζουμε ότι συνέχισε μέχρι το 1935 όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Χαράλαμπος Χατζηπαρασκευάς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επί θητείας του είχε γίνει ο Κτηνοτροφικός Σταθμός που εξυπηρετούσε τα μέγιστα τις ανάγκες των γεωργών και κτηνοτρόφων του χωριού, αλλά και της γύρω περιοχής. Επίσης τότε είχε γίνει και η Συνεργατική της Βατυλής, που ήταν η πρώτη της Κύπρου σύμφωνα με τους σχετικούς μελετητές.

 

  • Χαράλαμπος Χατζηπαρασκευάς

Γεννήθηκε το 1892 στη Βατυλή και πέθανε το 1976 σε ηλικία 84 ετών. 

Διετέλεσε κοινοτάρχης Βατυλής για 20 έτη από τα 1935-1955, όπου μετά την έναρξη του αγώνα του 1955-59 οι κοινοτάρχες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στην αποικιακή κυβέρνηση. 

Ασχολείτο με την γεωργία και το εμπόριο ξυλείας. 

Μιλούσε άπταιστα την τουρκική γλώσσα.

Επί θητείας του είχε γίνει ο Πάγκος, ένα είδος φράγματος για την άρδευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων. Επίσης φυτεύτηκε η συστάδα ευκαλύπτων στις Λισιήνες και έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα για να συγκρατούν το νερό των ποταμών Γιαλιά και Πεδιαίου και να μην πλημμυρίζει το χωριό.

 

  •  Γεώργιος Ασπρής

Ο Γεώργιος Ασπρής ανέλαβε κοινοτάρχης Βατυλής το 1960 μετά την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Συνέχισε κοινοτάρχης στη Βατυλή μέχρι την εισβολή του 1974 και μετά κοινοτάρχης στην προσφυγιά μέχρι τον θάνατο του, το 1999.

Επί της θητείας του, που ήταν τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων έγινε η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση των σπιτιών του χωριού καθώς και η ασφαλτόστρωση των δρόμων. Κτίστηκαν επίσης τα γραφεία της Συνεργατικής και το Συνεργατικό Παντοπωλείο και έγινε το Εργοστάσιο τριφυλλοσανού του Υπουργείου Γεωργίας.

 

  • Γεώργιος Σιάφκος 

Ευχάριστος χαρακτήρας, πάντα με το χαμόγελο και με ανεξάντλητο πηγαίο χιούμορ.

Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Βατυλιωτών. Ήταν Αναπληρωτής κοινοτάρχης και εκτέλεσε χρέη κοινοτάρχη για τέσσερις μήνες, από τον Οκτώβριο του 1999 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000.

 

  • Πέτρος Λουκά

Υπηρέτησε από την θέση του Κοινοτάρχη για τα έτη 2000-2007. Ο Πέτρος Λουκά γεννήθηκε στην Βατυλή το έτος 1929. Παιδί της 14 μελούς οικογένειας του Λουκά Λοΐζου και της Μαρίας με καταγωγή από την Καλοψίδα. Παντρεύτηκε με την Μαρούλα το γένος Σωφρόνη Ιωνά και απέκτησε 5 παιδιά. 

Ήταν μέλος την ΕΟΚΑ και υπηρέτησε τον αγώνα με όποιο τρόπο του ζητήθηκε από τους Τομεάρχες (Μετέφερε Αγωνιστές, φυλλάδια – προκηρύξεις, διαταγές κ.λ.π.) 

Υπηρέτησε στα κοινά από διάφορες θέσεις. Ήταν μέλος του Συμβουλίου της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Βατυλής, των συνδέσμων γονέων στο Δημοτικό Σχολείο Βατυλής.

 

  • Αντώνης Χατζησάββας

Υπηρέτησε κοινοτάρχης για δύο θητείες από το 2007 μέχρι το 2016.

Επί των ημερών του ζωντάνεψε η Βατυλή στην προσφυγιά. Σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Βατυλής υλοποιήθηκε η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας Βατυλής, διεξήχθη ο έρανος €93.00 για αναστήλωση της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Βατυλής. 

Επί θητείας του άρχισαν και καθιερώθηκαν οι ετήσιες συνεστιάσεις της Βατυλής οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία και περιλάμβαναν και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις. Επίσης επί θητείας του άρχισαν οι εκκλησιασμοί στην κατεχόμενη Βατυλή που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

 

  • Σταύρος Κωμοδρόμος

Υπηρέτησε Αναπληρωτής Κοινοτάρχης από το 2007 μέχρι το 2016. 

Ανήσυχο πνεύμα, με ιδέες, με όρεξη για δουλειά, αθόρυβος μεθοδικός ήταν η δύναμη κρούσης του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Ιδέα δική του και της οικογένειας του ήταν η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας Βατυλής και τα πρώτα χρήματα μπήκαν στο ταμείο από εισφορές στην κηδεία του πατέρα του. 

Με αποφασιστικές κινήσεις έδινε λύσεις οικονομικές και άλλες για την υλοποίηση του προγράμματος του Κοινοτικού Συμβουλίου, τόσο στην αναστήλωση της εκκλησίας στη Βατυλή, στις συνεστιάσεις, στους εκκλησιασμούς στη Βατυλή, σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

  • John Solomon 

Εκτάκτως θα τιμήσουμε και τον Βατυλιώτη John Solomon – που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ – για τη μεγάλη και αποφασιστική συμβολή του να συνεισφέρει στη διατήρηση της ιστορίας της Βατυλής, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο πολύτιμα βίντεο από τη ζωή στη Βατυλή  πριν την τουρκική εισβολή.

Σε αυτά αποτυπώνονται εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα, αγαπημένα πρόσωπα και αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για τον μελλοντικό μελετητή της κοινότητας μας.


Τιμητικές διακρίσεις επιδόθηκαν στους πιο κάτω:

Νικόλα Χρίστος
Σάββα Τιμόθεος
Χριστοδούλου Δήμος
Τύλλη Γεώργιος του Παναγή
Κανάρη Γεώργιος του Παναγή
Χριστοδούλου Φιλόκυπρος
Εφφές Ανδρέας του Κωνσταντίνου
Λοΐζου Λουκάς
Κωνσταντίνου Αυξέντης
Γεωργίου Γαβριήλ
Κουλουμπρής Χαράλαμπος του Κωστή
Πέτρου Παύλος
Νικολάου Αντώνιος
Λεωνίδα Χριστόδουλος
Παπα Βασίλης του Νικόλα
Χρυσοστόμου Παντελής
Χατζηλούκα Αντώνης του Χριστοδούλου
Λαππά Λοΐζος του Αντώνη
Ερωτοκρίτου Αντώνης
Τρουλιώτης Χαράλαμπος του Γεωργίου
Φυσέντζου Χρίστος
Κωνσταντά Κωνσταντίνος του Σταύρου
Ιωνά Χρίστος
Πατσαλής Γεώργιος του Χριστοδούλου

 

Εθελοντές

Ζαχαριάδης Μ. Χρίστος
Βασιλείου Αυξέντιος
Θεοχάρη Παναγιώτης
Αραούζος Γιάννης
Γιατρός Ν. Νίκος
Πατσαλίδης Γ. Παναγιώτης
Κωνσταντά Σ. Ανδρέας
Φωτίου Ντίνος
Αρτέμης Αναστάση
Πέτρος Γεωργίου Ασσιώτης
Αντώνης Λαζαρή Κολοκασάς
Δημήτρης Χατζηλοΐζου

 

Όσοι από τους συγγενείς των πολεμιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιθυμούν να λάβουν την τιμητική διάκριση για τον πολεμιστή της οικογένειας τους, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον Κοινοτάρχη κ. Γεώργιο Σταύρου στο τηλ. 99 606 826.

Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ