Home » ΠΕΣΟΝΤΕΣ » Βάσος Αγαθαγγέλου

Βάσος Αγαθαγγέλου


 

Έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος στις 16 Αυγούστου 1974 στον Άγιο Παύλο

Ο Βάσος Αγαθαγγέλου έπεσε ηρωϊκά στην περιοχή Αγίου Παύλου Λευκωσίας στις 16 Αυγούστου 1974 και τάφηκε βιαστικά και πρόχειρα στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμειας.

Έτσι άρχισε τον επικήδειο του στις 23 Ιουνίου 2001 ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Και συνέχισε:

«Εικοσιπέντε μόλις χρόνων ο Βάσος Αγαθαγγέλου έδωσε στις 20 Ιουλίου του 74, το παρόν του και κατατάγηκε ως έφεδρος στο 336 Τάγμα Πεζικού, στο Πραστειό Αμμοχώστου.

Έτρεξε πρόθυμα στο κάλεσμα της προδομένης πατρίδας, αφήνοντας τη σύζυγο του Παναγιώτα και τα δύο μικρά παιδιά τους, τον Άγγελο 4 ετών και τον Χριστάκη 2 ετών. Για να μην τους ξαναδεί ποτέ.

»Την επομένη της εισβολής το Τάγμα του Βάσου μετακινείται στη περιοχή Αγίου Παύλου στη Λευκωσία και τίθεται υπό τη διοίκηση του 211 Τάγματος Πεζικού, που γράφει σελίδες απαράμιλλου ηρωϊσμού στην ακριτική περιοχή της πρωτεύουσας».

Στις 14 Αυγούστου, με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, το Τάγμα του Βάσου Αγαθαγγέλου δέχεται συνεχείς και σφοδρές επιθέσεις από τις ορδές του Αττίλα. Στις 16 Αυγούστου, μέσα στην κόλαση που έζωνε τα πάντα, το Τάγμα δέχεται την τελική έφοδο των εισβολέων με άρματα μάχης και βαρέα όπλα και πήραν διαταγή για υποχώρηση. Ο Βάσος Αγαθαγγέλου ήταν μεταξύ αυτών που παράκουσαν τη διαταγή και προτίμησαν να πέσουν μαχόμενοι επί των επάλξεων του χρέους και της ιστορίας.

Συνεχίζοντας ο μ. Χριστοφίδης είπε πως ο Βάσος Αγαθαγγέλου κατόρθωσε να γίνει Άξιος της Πατρίδας και άφησε στη γυναίκα και τα παιδιά του ένα τιμημένο όνομα και κατέληξε:

«Ο Βάσος Αγαθαγγέλου δίδαξε με τον θάνατο του ότι είχε την αρετήν και την τόλμην που θέλει κατά τον Κάλβον η ελευθερία.

»Και απέδειξε ότι γνώριζε πως: “εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης”. Γνώριζε ακόμη ν’ απαντά στον Τούρκο εισβολέα με το “μολών λαβέ” του αρχαίου Λεωνίδα, που επανέλαβε στον Μαχαιρά ο Γρηγόρης Αυξεντίου και στο Δίκωμο ο Κυριάκος Μάτσης. Κι ήξερε πως η ελευθερία είναι πάντα βγαλμένη “απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά”».

• Τα λείψανα του Βάσου Αγαθαγγέλου ξεθάφτηκαν από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας το 2001, 27 χρόνια μετά το θάνατο του και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο ανάλυσης γενετικού υλικού.

 

 

Κατηγορίες: ΠΕΣΟΝΤΕΣ, ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ

Ετικέτες: